Fakültemiz Öğrencileri Beyaz Önlüklerini Giydi
Fakültemiz birinci sınıf öğrencisi 205 öğrenci, düzenlenen törenle hekimliğe ilk adımı attı.
Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Esad Topal’ın ev sahipliğinde düzenlenen törende, Rektör Prof. Dr. Saffet Köse, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Akbulut, İKÇÜ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi eski Başhekimi Prof. Dr. Ali Gürbüz, Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Yekta Öncel, dekan yardımcıları, Genel Sekreter Nuretdin Memur, öğretim üyeleri ve çok sayıda aile genç hekimlerin heyecanına ortak oldu.
Bilim Rehberiniz, Vicdan Ölçeğiniz Olsun
Törende konuşan Rektör Prof. Dr. Saffet Köse sürekli gelişme ve değişmenin yaşandığı sağlık sektöründe her zaman en iyi olmanın ve daha iyisini aramanın yolunun araştırmaktan geçtiğini söyledi. İKÇÜ mezunu hekimlerin dünya kamuoyuna duyuracak çalışmalara imza atacağına olan inancını paylaşan Rektör Prof. Dr. Köse, “Burada bugün ilk adımınızı attığınız mesleğinizde tüm gelişmeleri takip edecek bir öğrenme tarzını içselleştirmeniz gerekiyor. Biraz sonra önlüklerini giyecek pek çok arkadaşımızın üniversitemizin adını dünya kamuoyuna duyuracak çalışmalar yapacağına inanıyorum. Ülkemizin son zamanlarda büyük gelişmeler gösterdiği sağlık alanında büyük başarılara imza atacaklarına inandığım öğrencilerimizi konuşmamın hemen başında üniversitemiz ailesine katılımları için tebrik ediyorum. Ailelerine, ülkelerine ve tüm insanlığa hayırlı işler yapmalarını diliyorum. Eğitim hayatınız boyunca bilimin rehberiniz, vicdanınızın ölçeğiniz olmasını diliyorum” dedi.
İKÇÜ’nün Adını Dünyada Duyuracak Çalışmalar
Hakkıyla yapılan, insana, insanlığa, cana ve canlıya fayda sağlayan, tabiatı korumayı amaçlayan tüm çabaların ibadet kapsamında olduğuna işaret eden Rektör Prof. Dr. Köse, “İnsanların hayatına dokunmak ve onların şifa bulmalarına aracılık etmek yolunda ruhsat almanızın bu aşamasında aklınızdan çıkarmamanız gereken ilk husus, 'insanı sevmeden bu işi yapamayacağınız' olmalıdır. Her biriniz ‘Bir insan acı duyarsa canlıdır. Başkasının acısını duyarsa insandır.’ sözünde anlam bulduğu gibi, başkalarının dertleri ile dertlenmeyi ve onlara çare üretmeyi, tıbbiyeye adım attıktan itibaren yani bugünden sonra daha fazla düşünmeye başlayacaksınız. Ben, işinizi severek, cana dokunarak ve onun gönlüne girmeyi amaçlayarak çalışmak yolunda çaba sarf edeceğinize yürekten inanıyorum. Hekimlik mesleği bilim ile sanatın birlikte icra edildiği bir meslektir ve bu meslek başka hiçbir meslekte olmadığı kadar usta-çırak ilişkisi içerisinde kazanılır. Sizlere en iyiyi vermek için özveriyle çalışan değerli hocalarımızın imzasıyla bünyesinden başarılı hekimler, uzmanlar, değerli bilim insanları yetiştiren fakültemiz başlangıçtan bugüne ülkemizin önemli tıp fakülteleri arasında üst sıralarda yer almaktadır. Bugün sizlere beyaz önlük giydirdiğimizde hissettiğimiz sevinci ve mutluluğu, altıncı yılın sonunda edeceğiniz yeminle de bizlere ve ailelerinize yaşatmanız en büyük temennimizdir” şeklinde konuştu.
Daha da İleri Gitmek En Temel Hedefimiz
Dekan Prof. Dr. Fatih Esad Topal, ilk mezunlarını 2017 yılında veren fakülte olarak önceki yıl altıncı dönem mezunlarını uğurladıklarını ifade etti. Cumhuriyetin 2’nci yüzyılında yeni öğrencilerini beyaz önlükleriyle karşılamanın gururunu yaşadıklarını paylaşan Dekan Topal, sadece İzmir değil Ege Bölgesindeki hastalara en üst düzeyde ve kalitede hizmet sunan Sağlık Bakanlığı’na bağlı İKÇÜ Atatürk EAH başta olmak üzere Sağlık Bakanlığı hastanelerinde klinik ve uygulamalı eğitimlerin başarıyla verildiğini kaydetti. Dekan Prof. Dr. Topal, “Fakültemiz Sağlık Bakanlığı Hastaneleri ile ortak kullanım protokolü ile eğitim veren Tıp Fakültesi hastaneleri içerisinde TEPDAD tarafından ilk akredite olmuş tıp fakültesi olmanın kıvancını yaşamakta olup, bundan sonraki süreçlerde daha da ileri gitmek en temel hedefimizdir. Tıp bilimi o kadar hızla ilerlemekte ve bilgi birikimi artmaktadır ki okumak, araştırmak ve öğrenmek hekimlik sanatının vazgeçilemez unsurlarındandır. Altı yıl süresince alacağınız eğitim, sadece bilimsel birikiminizi artırmakla kalmayacak, aynı zamanda insanlık, etik ve vicdan gibi temel değerlerinizi şekillendirecektir. Tıp, sadece hastalıkları tedavi etmek değil, aynı zamanda insanların yaşam kalitesini artırmak, acılarını hafifletmek ve onlara umut vermek anlamına gelir. Hastalarınıza sadece bir teşhis ve tedavi sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda onları anlamaya çalışacak ve duygusal destek sunacaksınız. Sizleri, mezun olduğunuzda sadece iyi hekimler olmanızı değil, aynı zamanda iyi insanlar ve iyi vatandaşlar olmanızı dilerim” diye konuştu.
Geceniz Gündüzünüze Karışacak
Sürekli güncellenen, bilimsel araştırmaların ışığında hekimliğin yaşam boyu kişisel ve mesleki gelişimi kapsadığını belirten Prof. Dr. Topal, bu sürecin zorlu koşullarına hazırlıklı olunmasını istedi. Dekan Prof. Dr. Topal, “Bazılarınızı bir laboratuvarda yeni bir ilaç bulmak, genetik araştırma yapmak ve tüm insanlığa katkı sağlayacak bir buluşa imza atmak için gece gündüz durmadan çalışan bir klinik araştırmacı, Aziz Sancar’a, Gökhan Hotamışlıgil’e çevirecek. Bazılarınızı klinik gözlem gücü yüksek yeni bir hastalığı ilk defa tanımlayacak Hulusi Behçet’e çevirecek, bazılarınızı dünyada sayılı hekimlerin yaptığı ameliyatları yapabilen, bugün 94 yaşında halen hastaları için çalışmakta olan ülkemizin gururu Gazi Yaşargil’e çevirecek. Bazılarınızı devletimizin ilk Sağlık Bakanı, 4.Başbakanı olan Refik Saydam’a çevirecek, savaş durumunda milli birlik ve beraberliğin hayati önem taşıdığı vatan savunmasında yer alacak, sahra hastanelerinde ve her koşulda vatan savunmasına katkıda bulunacak, barış durumunda da toplum sağlığının en iyi duruma getirilmesi için çalışacaksınız. Bunları yapmak için uykusuz gecelerde ders çalışmalar, zorlu sınavlar, klinik eğitimlerinde uykusuz nöbet geceleri, susmayan telefonlar sizleri bekliyor olacak. Sizlerin bu güçlükleri aşarak, iyi hekim-iyi insan olacağınıza inancım tamdır” diye konuştu.
Dekan Prof. Dr. Fatih Esad Topal ile Tıbbiyeli Andını okuyan 205 genç hekim adayı gurur ve mutluluğu bir arada yaşadığı törende hekimliğe ilk adım attı.