İyi Klinik Uygulamalar ve Temel Klinik Araştırmalar Kursu

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde “İyi Klinik Uygulamalar ve Temel Klinik Araştırmalar Kursu” Düzenlendi.

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde düzenlenen “İyi Klinik Uygulamalar ve Temel Klinik Araştırmalar Kursu” yoğun ilgi gördü. Sağlık Bakanlığı ve çeşitli üniversitelerden eğitimcilerin dahil olduğu ve iki gün süren kursa farklı branşlardan çalışan çok sayıda hekim ve sağlık çalışanı katıldı.

Kursun açılışında konuşan İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Sürekli Tıp Eğitim Kurulu Başkanı ve Kurs Koordinatörü Doç. Dr. M. Yekta Öncel, İyi Klinikler Uygulaması’nın insanlar üzerinde yapılacak olan klinik araştırmaların tasarımı ve yürütülmesinde çok önemli olduğunu, bu kursun uluslararası çalışmalar yapmak ve etik kurul üyeliği sürecinde çok değerli olduğunu vurguladı. Bize bu kursun düzenlemesinde destek olan dekanımız Prof. Dr. Barış Önder Pamuk’a, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Temsilcilerine, Sürekli Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Derneği Başkanı Prof. Dr. Cemal Cingi ve Dr. Öğretim Üyesi Sabiha Türe hocalarımıza çok teşekkür ediyorum, kursun yararlı olacağını diliyorum.“ dedi.

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Barış Önder Pamuk ise “Akredite olmuş bir Tıp Fakültesi olarak İyi Klinik Uygulamalar Kursunun önemini biliyoruz ve bu tür eğitimlerin devam etmesini sağlayacağız. Amacımız tüm öğretim üyelerimizin “İyi Klinik Uygulamalar ve Temel Klinik Araştırmalar Kursu” nu almasını sağlamaktır. Emeği geçen hocalarımıza çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Kursun ilk gününde “Araştırma Neden Yapılmalıdır? Araştırıcı Kimdir?, Türkiye’de Yasal Düzenlemeler ve İKU Esaslar, Helsinki Bildirisinin Esasları, Klinik Araştırmada Metodoloji ve Tasarım, İlaç Geliştirme ve Klinik Araştırma Fazları, Etik Kurullar ve Onay Süreci, Bilgilendirmiş Onay ve Hasta Kabulü, Klinik Çalışmalarda Destekleyicinin Sorumlulukları, Bilimsel Araştırmada ve Yayınlarda Etik İlkeler” ele alındı. Kursun ikinci gününde ise “İyi Klinik Uygulamalar Eğitimi Toplantısı: “İlk Günün Özeti” , “Klinik çatışmalarda Planlama ve Araştırmacı Sorumlulukları”, “Klinik Araştırmalarda Kalite Kontrolü”, “Klinik Araştırma Hemşireliği” gibi konular işlendi ve çalıştaylar yapıldı.

“İyi Klinik Uygulamalar ve Temel Klinik Araştırmalar Kursu” kursiyerlere katılım ve başarı belgelerinin verilmesinin ardından sona erdi.